Berätta en historia

Man tänker nog inte så mycket på vilken konst det är att berätta en historia. Den ska väcka intresse, engagera och ge ett värde för den som läser den.

Hantverket att berätta en historia

Att skriva en meningsfull och intressant berättelse är ett hantverk. För lite över ett år sedan gick jag en kurs i kreativt skrivande, där fokus låg på dikter och prosa. Jag hade otroligt kul, och lärde mig mycket jag inte tänkt på innan. Ni kan läsa min examinationsuppgift här.

Vad jag dock inte fokuserat på tidigare, är hur man bör tänka för att föra fram ett budskap. Dessutom så kortfattat och tydligt som möjligt. Att tillföra precis de faktorer som behövs för att berätta en historia på ett produktivt sätt kan vara utmanande. Det kan handla om en företagshistoria eller en produktpresentation. Det kan också gälla att berätta om sig själv på ett fångande sätt i en hisspresentation, för att fånga någons uppmärksamhet.

Genom kortkursen ’Telling a Business Story’ har jag skaffat mig ännu några skriv-verktyg för att utveckla mitt skrivande ytterligare. Viktiga saker. Sådant som har mindre med landskapsbeskrivningar och utsmyckat språk att göra, och mer med målsättningen med att berätta en historia. Vad vill man att berättelsen ska göra? Ska den skapa engagemang? Eller ska den sälja in mig som blivande anställd? Kanske ska den berätta om något som har hänt, för att andra inte ska begå samma misstag?

Nystart

Nu ser jag med viss förtjusning fram emot höst, nystart och att fortsätta min utvecklings-resa. Som det ser ut nu så kommer jag åter börja studera heltid, nu för att ta Magisterexamen.

Ännu en gång skickar jag mitt tack till Manpower! Det ät de som har öppnat möjligheten för mig att kompetensutveckla under tiden jag är arbetssökande!

Denna badge i berättandets konst fick jag tack vare Manpower, Power You och Skillsoft.

Att berätta en historia, Telling a Business Story - Badge for course completion - Skillsoft