Scratch

Jag har aldrig programmerat någonting i Scratch för än jag skrev in mig på en gratis kurs i grundläggande programmering (CS50 Harvard), mest för skoj skull och för att ha något inspirerande att göra medan jag söker jobb. Scratch ser enkelt ut. Till och med barnsligt enkelt, för att det i grunden är gjort för barn. Men som med all programmering får man tänka till för att faktiskt få saker att bete sig som man vill och försöka få koden så ren som möjligt. Det är ett bra sätt för nybörjare att visuellt lära sig hur man tänker i kod, vilka processer som behöver köras samtidigt och vilka som exempelvis behöver loopas, och vart. Men även jag känner att jag haft nytta av Scratch. Det är lärorikt att med ett begränsat antal byggstenar bygga ett fungerande program.

Spel i Scratch

Mitt nybörjarprojekt blev ett litet spel där man ska fånga röda snöflingor med en snöboll, men samtidigt inte bli träffad av vita flingor. Först finns bara en flinga, men de duplicerar sig under rätt förutsättningar och kan bli oändligt många, så ju snabbare man lyckas desto längre kommer man att klara sig. För varje ny bana behöver man fånga 5 Ruby snowflakes på kortast möjliga tid. I dagsläget finns det 4 banor.

För den som vill pröva spelet:

Se gärna andra projekt jag jobbat på under min portfolio i spelutveckling, eller kolla in min utbildning. Nu ska jag ut och njuta lite av sommaren innan den försvinner helt.