Masters

Att hitta min för-alltid-plats i arbetslivet har visat sig så mycket mer utmanande är jag hade kunnat föreställa mig. Nu blir det en Masters inom Informatik på Högskolan Väst istället, vilket kommer bli både intressant och utmanande. Därför kanske jag inte kommer lägga lika mycket tid på denna sidan närmsta tiden.

Första kursen på Masters programmet

Höstens första läsperiod inleds med ”Informatics influencing our lives”. Det är en kurs som känns extra aktuell i dagens samhälle.

Jag har konstaterat att just fältet Informatik är svårt att definiera. Mycket förenklat kan man säga att Informatik är forskningen om samverkan mellan människor och datorer. Den yta där de båda möts. Det är ett mycket brett fält som täcker många olika aspekter. Dels har vi utvecklingsaspekten och dels användandet. Styrningen är viktig. Vad är det som styr hur och var vi använder oss av tekniken.

Är det den allt mer avancerade tekniken som driver individen att testa nya möjligheter av den allt mer avancerade tekniken, eller driver individens behov och önskningar tekniken att bli allt mer avancerad? Jag skulle vilja dra slutsatsen att de båda är obönhörligt sammanflätade.

Inriktningar

Det finns tre olika inriktningar på detta program, som jag måste välja en av så tidigt som möjligt. Vilket i sin tur är något stressande, då de alla verkar intressanta på sitt sätt!

Det första alternativet, Virtual and Augmented Reality (VR/AR) – Immersive Computing, verkar väldigt kul. Man ges möjlighet att dyka ner i Unreal Engine och skapa. Därav lockas den kreativa och konstnärliga sidan av mig starkt av denna inriktning. Däremot är en av de saker som får mig att tveka, att det finns begränsade anställnings möjligheter.

Det andra alternativet, Advanced Software Development– Full Stack Developer, är en ganska praktisk inriktning. Därför skulle det ge mig möjligheten att fördjupa de kunskaper jag redan har. Sedan är skapandet och problemlösningen i detta alternativ något som tilltalar mig. Först och främst ser chanserna till jobb möjligen något bättre ut inom denna nisch.

Tredje alternativet är IT Strategy and Architecture – IT Management. Rent spontant känns det som om det är denna inriktning man tjänar mest på, om man får ett bra jobb. Därav intresserar det mig som börjar tänka på pensionsplanering. Dessutom skulle jag med en utbildning som denna, känna ett större självförtroende vad gäller att stiga in i en ledande roll och ta större ansvar med tiden.

I valet och kvalet

Så nu verkar det som om jag verkligen måste känna efter, för annars går tåget snart!

Dessutom behöver jag ju faktiskt ett jobb snart också. Därför skickar jag fortfarande in mina ansökningshandlingar, och söker aktivt efter jobb!😅